Geografisch thema

Langestraat

ID
10031
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10031

Beschrijving

Straat met recht tracé met in het begin een knik naar het zuiden. Vertrekkend aan de Bevrijdingslaan en ongeveer evenwijdig lopend met de spoorweg. Uitvalsweg naar Elsegem (Wortegem-Petegem).

De basisbebouwing klimt op tot in de 19de eeuw en bestaat voornamelijk uit burgerwoningen, al dan niet gecementeerde baksteenbouw van twee à drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen bedaking, onder meer nummer 21, met lijstgevel van gele baksteen, nummer 23 en nummer 44 verfraaid door het gebruik van geglazuurde baksteen en sierankers (nummer 23) maar met vernieuwd schrijnwerk en nummer 42 dubbelhuis met gecementeerde lijstgevel. Nummer 8 als voorbeeld van een diephuis, gevel oplopend in versneden trapgevel, vernieuwd schrijnwerk.

Tevens een restant van de voormalige landelijke bebouwing, met name nummer 2, dwars op de straat ingeplant boerenarbeidershuis met vernieuwd schrijnwerk en nieuwbouw.


Bron     : De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Callens T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Anzegem, Deelgemeenten Anzegem, Gijzelbrechtegem, Ingooigem, Kaster, Tiegem en Vichte, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL27, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie
Datum  :


Relaties

  • Omvat
    Bedrijfsgebouw

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Is deel van
    Anzegem


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Langestraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/10031 (Geraadpleegd op )