Geografisch thema

Materzeelstraat (Anzegem)

ID
10032
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10032

Beschrijving

Landelijke weg vertrekkend van de Vichtsesteenweg, aanvankelijk met recht tracé. De straat maakt ter hoogte van de spoorweg een knik naar het oosten, daar met bochtig tracé lopende tot aan de Stientjesstraat. De oostzijde van de straat behoort tot het grondgebied van Anzegem, de westzijde maakt deel uit van Ingooigem.

De basisbebouwing klimt op tot in de 19de eeuw en bestaat voornamelijk uit dwars op de straat ingeplante arbeidershuisjes zoals onder meer nummer 14 en verschillende hoeves onder meer nummer 34 met vernieuwd woonhuis, stalvleugel met bewaarde vlechtingen in zuidelijke zijpuntgevel. Ter hoogte van nummer 58, wegkapel van rode baksteen met Heilig Hartbeeld en beeld van Maria met kind.


Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van CALLENS T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Anzegem, Deelgemeenten Anzegem, Gijzelbrechtegem, Ingooigem, Kaster, Tiegem en Vichte, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL27, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Hoeve Goed ter Moten

 • Omvat
  Kapel

 • Is deel van
  Anzegem

 • Is gerelateerd aan
  Materzeelstraat (Ingooigem)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Materzeelstraat (Anzegem) [online], https://id.erfgoed.net/themas/10032 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.