Geografisch thema

Schaagstraat

ID
10039
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10039

Beschrijving

Lange landelijke straat met bochtig tracé, vertrekkend van de Vichtsesteenweg. Toponiem "Schaeghen" en straat reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1178). Straat met woonfunctie, voornamelijk getypeerd door losstaande bebouwing en enkele hoeves. De westzijde van de straat is nagenoeg onbebouwd. Aan het begin van de straat, enkele burgerhuizen uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.

Nummer 16 vormt een vrijstaand, in een tuin gelegen modernistisch pand, blijkens bewaard plan (bij gemeentebestuur) van 1935 en ontworpen door architect Gentiel Van Eeckhoutte (Waregem). Het pand bewaart zijn horizontaliserende volumewerking met afwisselend ronde en rechthoekige vormen, doch is voorzien van een nieuw parement.

Nummer 19: lijstgevel van twee bouwlagen, siermetselwerk met typerende muuropeningen met afgeschuinde bovenhoeken (vernieuwd schrijnwerk).

Nummer 21 zogenaamd "Ter Linde", verwijzend naar de bewaarde lindeboom op ent, is eveneens een ontwerp van architect Gentiel Van Eeckhoutte (plan bewaard bij gemeentebestuur) vrijstaand symmetrisch opgevat pand met middenrisaliet met markerende oculi en rondboogvensters; nieuw schrijnwerk en vernieuwde cementering.


Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve met losse bestanddelen

  • Omvat
    Hof ter Schaegen

  • Is deel van
    Anzegem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Schaagstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/10039 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.