Teksten van Schaagstraat

https://id.erfgoed.net/themas/10039

Schaagstraat ()

Lange landelijke straat met bochtig tracé, vertrekkend van de Vichtsesteenweg. Toponiem "Schaeghen" en straat reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1178). Straat met woonfunctie, voornamelijk getypeerd door losstaande bebouwing en enkele hoeves. De westzijde van de straat is nagenoeg onbebouwd. Aan het begin van de straat, enkele burgerhuizen uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.

Nummer 16 vormt een vrijstaand, in een tuin gelegen modernistisch pand, blijkens bewaard plan (bij gemeentebestuur) van 1935 en ontworpen door architect Gentiel Van Eeckhoutte (Waregem). Het pand bewaart zijn horizontaliserende volumewerking met afwisselend ronde en rechthoekige vormen, doch is voorzien van een nieuw parement.

Nummer 19: lijstgevel van twee bouwlagen, siermetselwerk met typerende muuropeningen met afgeschuinde bovenhoeken (vernieuwd schrijnwerk).

Nummer 21 zogenaamd "Ter Linde", verwijzend naar de bewaarde lindeboom op ent, is eveneens een ontwerp van architect Gentiel Van Eeckhoutte (plan bewaard bij gemeentebestuur) vrijstaand symmetrisch opgevat pand met middenrisaliet met markerende oculi en rondboogvensters; nieuw schrijnwerk en vernieuwde cementering.


Auteurs:  Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Schaagstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/152556 (geraadpleegd op ).


Schaagstraat ()

Lange landelijke straat met bochtig tracé, vertrekkend van de Vichtsesteenweg. Toponiem "Schaeghen" en straat reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1178).

Straat met woonfunctie, voornamelijk getypeerd door losstaande bebouwing en enkele hoeves. De westzijde van de straat is nagenoeg onbebouwd. Aan het begin van de straat, enkele burgerhuizen uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, met name nummer 19 met vernieuwd schrijnwerk en nummer 21 zogenaamd "Ter Linde" eveneens met nieuwe vensters en vernieuwde cementering.


Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van CALLENS T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Anzegem, Deelgemeenten Anzegem, Gijzelbrechtegem, Ingooigem, Kaster, Tiegem en Vichte, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL27, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Schaagstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/111733 (geraadpleegd op ).