Geografisch thema

Statieplein

ID
10040
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10040

Beschrijving

Korte doodlopende straat met recht tracé, enkel de zuidzijde is bebouwd. Noordzijde bepaald door de aanwezigheid van het station met dienstgebouwen. Plein met parkeermogelijkheid. Woon- en commerciële functie met onder meer verschillende herbergen. De basisbebouwing klimt op tot in het tweede kwart van de 19de eeuw en bestaat voornamelijk uit eenvoudige burgerwoningen. Al dan niet gecementeerde lijstgevels van twee à vier traveeën onder pannen zadeldaken. Verschillende woningen met aangepaste muuropeningen en/of vernieuwd schrijnwerk. Gecementeerde lijstgevels, onder meer zonder nummer aan de hoek met het Bevrijdingsplein, nummer 8-10, nummer 12 en nummer 16. Nummers 14 en 30 als voorbeelden van bakstenen lijstgevels.


Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van CALLENS T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Anzegem, Deelgemeenten Anzegem, Gijzelbrechtegem, Ingooigem, Kaster, Tiegem en Vichte, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL27, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Station Anzegem

 • Is deel van
  Anzegem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Statieplein [online], https://id.erfgoed.net/themas/10040 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.