Statiestraat

Beschrijving

Lange straat met recht tracé gelegen tussen de Wortegemsesteenweg en de Gijzelbrechtegemstraat. Maakt een verbinding tussen het dorpscentrum en het station. De straat behoort deels tot het historisch stratenpatroon van de gemeente, zievermelding in het landboek van de gemeente (1782) als "heylaert straete".

Straat met woon- en commerciële functie, tevens ook dienstfunctie door de aanwezigheid van de post. Vestigingsplaats van de gemeentelijke begraafplaats in een doodlopend straatje, ten noordoosten aangesloten op de hoofdstraat.

De basisbebouwing klimt op tot in de tweede helft van de 19de eeuw en bestaat voornamelijk uit eenvoudige burgerhuizen, veelal vrijstaande enkelhuizen met twee à vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, meestal met (deels) vernieuwd schrijnwerk. Aaneengesloten bebouwing in het centrum, dieper in gelegen woningen getypeerd door voortuintjes.

Gecementeerde lijstgevels, onder meer nummers 59, 63, 69 en 81. Voorbeelden van bakstenen lijstgevels uit het begin van de 20ste eeuw zijn onder meer nummer 22, nummer 61, verfraaid door het gebruik van gele sierbaksteen, nummer 65 verfraaid door witgeglazuurde baksteen, nummer 80 met eerste bouwlaag gemarkeerd door lisenen en nummer 87-89. Ook bebouwing uit het interbellum, met name nummers 35, 53 en 85.

• SPELEERS F., DUCATTEEUW E., GOEMINNE L., en andere, Zoektocht door Anzegem in 1782 en 2003, in De Gaverstreke, 31, 2003, p. 157.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie