Vichtsesteenweg

Beschrijving

Lange straat vertrekkend van het kruispunt van de Kruisweg, de Heuntjesstraat en de Grote Leiestraat en lopend naar de Heirbaan (Ingooigem). Ter hoogte van het gehucht Heirweg maakt de straat een knik naar het westen.

Tussen 1868 en 1950 wordt de straat gedwarst door de spoorlijn Ingelmunster-Waregem-Anzegem, de sporen werden circa 1950 opgebroken. Als enige restant hiervan bleef het voormalig baanwachtershuisje (nummer 134), thans omgebouwd tot woning bewaard.
Weinig bebouwde straat voornamelijk met woonfunctie. Kern van het gehucht Heirweg getypeerd door de kerk en het schooltje van het gehucht (nummer 109).

De basisbebouwing klimt op tot in de 19de eeuw en bestaat voornamelijk uit arbeiders- en burgerhuizen. Lijstgevels van twee à vier traveeën en één à twee bouwlagen. Verschillende woningen met vernieuwd schrijnwerk en/of aangepaste muuropeningen. Tevens heel wat recent gebouwde villa's. Restanten van de 19de-eeuwse bebouwing zijn onder meer nummer 4, boerenhuisje met deels bewaard schrijnwerk en nummer 101, burgerwoning van anderhalve bouwlaag, deels met vernieuwd parement en schrijnwerk.
Burgerhuizen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw zijn onder meer nummer 28 en nummer 31, verfraaid door granito lateien, nummer 33 en nummer 37. Nummers 138 en 167 als voorbeelden van woningen uit het interbellum.
Tevens ook restanten van voormalige industriële activiteit met name ter hoogte van nummer 91, weverij Coppens, schuur en vijf beuken onder sheddaken. Vestigingsplaats van voetbalclub S.V. Anzegem, met recent stadion, combinatie van roodbeschilderde baksteen doorbroken door gevelbrede glaspartij met verticale roeden van aluminium.

• SANTENS, F., SPELEERS F., DUCATEEUW E., Historische wandeling door Anzegen, in De Gaverstreke, 31, 2003, p. 103.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie