Geografisch thema

Pastoor Verrieststraat

ID
10073
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10073

Beschrijving

Straat met recht tracé, uitvalsweg naar Anzegem. Gelegen in het centrum van de gemeente, vertrekkend aan het kruispunt met de Stijn Streuvelsstraat en de Ingooigemplaats. In het centrum maakt de straat een vertakking naar het noorden met aan het einde een toegang naar de gemeentelijke begraafplaats.

Straat met woon- en commerciële functie waarvan de basisbebouwing opklimt tot in de 18de eeuw en bestaat uit burgerhuizen, lage arbeiderswoningen en enkele hoeves. Westzijde van de straat bepaald door rijbebouwing, vanaf de Guido Gezellestraat voornamelijk losstaande bebouwing.

Restanten van de bebouwing uit de 19de eeuw zijn onder meer nummer 7, lage gecementeerde burgerwoning van anderhalve bouwlaag, thans met sterk aangepaste begane grond en nummer 11, combinatie van een diephuis van twee bouwlagen en een breedhuis van één bouwlaag met gecementeerde lijstgevel, vernieuwd schrijnwerk. De bebouwing uit de 20ste eeuw bestaat voornamelijk uit eenvoudige bakstenen lijstgevels van twee à vier traveeën en twee bouwlagen veelal met (deels) vernieuwd schrijnwerk, onder meer nummer 8 met naastgelegen elektriciteitscentrale, nummer 19, herberg zogenaamd "In de Leeuw van Vlaanderen" met typisch afgeschuinde hoektravee, nummer 39, getypeerd door vensters met afgeschuinde bovenhoeken, nummer 41, verfraaid door spaarnissen met aflijnende overhoekse muizentandfries en nummer 91. Tevens bebouwing uit het interbellum, onder meer  nummer 23 en nummer 47 met geprofileerd portaal.

De basisbebouwing is doorbroken door tal van vernieuwd parementen.
Ook enkele hoeves uit het laatste kwart van de 19de of het begin van de 20ste eeuw, onder meer nummer 17, nummer 18 met woonhuis met aangepaste muuropeningen en deels vernieuwd schrijnwerk en nummer 111.


Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van CALLENS T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Anzegem, Deelgemeenten Anzegem, Gijzelbrechtegem, Ingooigem, Kaster, Tiegem en Vichte, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL27, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Omvat
    Burgerhuis in art-decostijl

  • Omvat
    Gedenkzuil voor militaire en burgerlijke slachtoffers

  • Omvat
    Gemeenteschool

  • Omvat
    Herberg

  • Omvat
    Herberg In de drie koningen

  • Omvat
    Hoeve

  • Omvat
    Ingoyghem Military Cemetery

  • Omvat
    Kapel van 1843

  • Omvat
    Pastorie Sint-Antoniusparochie met tuin

  • Is deel van
    Ingooigem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastoor Verrieststraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/10073 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.