Geografisch thema

Sint Antoniusstraat

ID: 10076   URI: https://id.erfgoed.net/themas/10076

Beschrijving

Lange straat met bochtig tracé lopend van de Ingooigemplaats tot aan de Klijtberg. Maakt ter hoogte van de Guido Gezellestraat een knik naar het noordwesten. Straatbeeld getypeerd door eenvoudige burgerwoningen uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, enkele hoeves en verschillende kleine kapelletjes uit de tweede helft van de 20ste eeuw, onder meer bij nummer 39, ter hoogte van nummer 66 en op de hoek met de Klijtberg.

De bebouwing uit de 20ste eeuw bestaat voornamelijk uit bakstenen lijstgevels van twee à drie traveeën en twee bouwlagen, veelal met vernieuwd schrijnwerk, onder meer nummer 24 getypeerd door lateien van groene garnito, nummer 72 met deels bewaard schrijnwerk. Daarnaast ook enkele voorbeelden van één bouwlaag, onder meer nummer 26, nummer 52, voormalige herberg met typische afgeschuinde hoektravee en met heiligennis en nummer 125 verfraaid door fries en door het gebruik van witte sierbaksteen. Nummer 139 als voorbeeld van een restant van 19de-eeuwse bebouwing met muurkapel in zijpuntgevel. Ook enkele hoeves, onder meer nummer 1, thans zwaar aangepast geheel.


Bron     : De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Callens T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Anzegem, Deelgemeenten Anzegem, Gijzelbrechtegem, Ingooigem, Kaster, Tiegem en Vichte, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL27, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie
Datum  : 2006


Relaties

 • Omvat
  Boerenarbeiderswoning

 • Omvat
  Dorpswoning met schuur

 • Omvat
  Gemeentelijke begraafplaats

 • Omvat
  Gesloten hoeve

 • Omvat
  Samenstel van dorpswoningen

 • Is deel van
  Ingooigem

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Sint Antoniusstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/10076 (Geraadpleegd op 17-01-2021)