Geografisch thema

Vossestraat

ID
10079
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10079

Beschrijving

Lange landelijke straat met bochtig tracé, gelegen tussen de Pareelstraat en de Zwevegemse deelgemeente Otegem. Benaming afkomstig van het gehucht Vossenhoek. Aangeduid als Chemin nummer 10 op de Atlas der Buurtwegen (circa 1847). De basisbebouwing klimt op tot in de 18de eeuw en bestaat voornamelijk uit boerenarbeidershuizen en hoeves. Verschillende boerenarbeidershuizen dateren uit het laatste kwart van de 19de eeuw en zijn meestal dwars op de straat ingeplant, onder meer nummer 10, nummer 18 en nummer 55. Hoevebouw, onder meer nummer 16, woonhuis met aangepaste muuropeningen en vernieuwd schrijnwerk maar met bewaarde vlechtingen in de zijpuntgevels, tevens 19de-eeuws bakhuisje. Daarnaast ook een kapelletje zogenaamd "TEN DOORNE" uit de tweede helft van de 20ste eeuw.


Bron     : De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Callens T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Anzegem, Deelgemeenten Anzegem, Gijzelbrechtegem, Ingooigem, Kaster, Tiegem en Vichte, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL27, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie
Datum  : 2006


Relaties

 • Omvat
  Boerenwoning

 • Omvat
  Boerenwoning

 • Omvat
  Hoeve in L-vorm

 • Omvat
  Hoeve met losse bestanddelen

 • Omvat
  Hoevesite

 • Is deel van
  Ingooigem


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Vossestraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/10079 (Geraadpleegd op 25-01-2021)