Teksten van Wiegstraat

Wiegstraat ()

Van Meirbrug tot Schrijnwerkersstraat-Korte Gasthuisstraat. Grensstraat in de 14de eeuw aangelegd op de binnenkant der omheiningsgracht; haar eerste benaming was "Ramshoofdvest"; de huidige naam is ontleend aan het huis nummer 24 zogenaamd " 't Peerd in de Wieghe".

Winkelwandelstraat. Op de zuidzijde: lijstgevels, deels met oude kernen, geritmeerd door punt- (nummer 12) en trapgevel (nummer 16), meestal bepleisterd en beschilderd in de tweede helft van de 19de eeuw; enkele met fraaie stuccodecoratie. Moderne bebouwing op en naast hoek Meirbrug. Noordelijke gevelwand met lichtjes gebogen rooilijn en een aaneengesloten reeks bepleisterde en beschilderde lijstgevels, thans met 19de-eeuws aspect, doch talrijke met oudere kern (nummer 13 goed zichtbaar).

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Goossens, Miek

Wiegstraat (Antwerpen binnen de Leien) ()

Van Meirbrug tot Schrijnwerkersstraat-Korte Gasthuisstraat. Grensstraat in de 14de eeuw aangelegd op de binnenkant der omheiningsgracht; haar eerste benaming was "Ramshoofdvest"; de huidige naam is ontleend aan het huis nummer 24 zogenaamd " 'Peerd in de Wieghe". Sinds 1972 winkelwandelstraat aansluitend bij de Schrijnwerkersstraat, Groendalstraat en Korte Gasthuisstraat. Noordelijke gevelwand met lichtjes gebogen rooilijk en een aaneengesloten reeks bepleisterde en beschilderde lijstgevels, thans met 19de-eeuws aspect, doch talrijke met oudere kern (nummer 13 goed zichtbaar). Zuidelijke gevelwand: niet opgenomen; lijstgevels, deels met oude kernen, geritmeerd door punt- en trapgevel, meestal bepleisterd en beschilderd in de 19de eeuw.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine

Wiegstraat (Antwerpen historische binnenstad) ()