Kapellestraat

Beschrijving

Dorpsstraat met gebogen tracé en sterk dalend verloop vertrekkende van de dorspkern in noordelijke richting naar Anzegem. De straat maakt van oudsher deel uit van het stratenpatroon van de gemeente, zie Ferrariskaart (1770-1778), waar het straattracé reeds weergegeven wordt en gekenmerkt wordt door weinig bebouwing. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) is de straat al meer bebouwd voornamelijk door dwars op de straat ingeplante volumes. De straat wordt op het einde van de 19de eeuw een belangrijke weg die leidt naar het Sint-Arnolduspark (zie Tiegemberg), waardoor de straat meer bebouwd wordt met voornamelijk villa's.

Heden wordt het straatbeeld bepaald door lintbebouwing bestaande uit breedhuizen van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldak en met bakstenen lijstgevels, al dan niet bepleisterd. Overwegend woonfunctie met arbeiderswoningen, burgerwoningen en verscheidene villa's, daarnaast ook enkele herbergen voornamelijk gesitueerd aan het eind van de straat (nabijheid Sint-Arnolduspark). De oudste bebouwing gaat terug tot de 19de eeuw, maar dateert voornamelijk uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. In het eerste deel van de straat ook nieuwbouw onder meer residentie Sint-Arnoldus. Tot 1975 vestigingsplaats van de gemeentelijke jongensschool.

Tal van kleine 19de-eeuwse of vroeg 20ste-eeuwse burgerwoningen van twee bouwlagen onder pannen zadeldak en getypeerd door eenvoudige lijstgevel onder meer nummer 14-16, met gecementeerde lijstgevel, nummer 17 met typerende vooruitspringende deurtravee, nummer 28 met sierankers en rondboognissen in de zijgevel, nummers 29 en 31 verhoogd naar twee bouwlagen en met later gecementeerd parement (zie oude prentbriefkaart), nummers 65 en 67 met bepleisterd en geschilderd parement met benadrukte hoeken door de hoekkettingen. Daarnaast ook enkele woningen met eenvoudige bakstenen lijstgevels verfraaid door het gebruik van gele sierbaksteen: nummers 39 en 41. Verscheidene woningen van één bouwlaag onder al dan niet geknikt pannen zadeldak en veelal met eenvoudig bepleisterde lijstgevel onder meer nummer 6. Tal van woningen met aangepast parement onder meer nummer 18 en nummer 48, in oorsprong villaatje aanknopend bij de Engelse cottage-architectuur (zie oude prentbriefkaart), heden sterk verbouwd en met beschilderd parement; nummer 60, voormalige afspanning Sint-Arnold, met deels behouden typische lijstgevel met vingerberaping. Ook enkele typische interbellumwoningen onder meer nummer 38 met erker op de verdieping, nummer 57 getypeerd door rechthoekige vensters met afgeschuinde bovenhoeken en nummer 61, met trapsgewijs opgebouwde voorgevel en typisch patrijspoortvenster als zijlicht. In het begin van de straat voormalige hoeve, heden sterk verbouwd (nummer 3).

• VANDEMEULEBROEKE G., VAN DEN DORPE L., Terugblik op Tiegem, Tiegem, 1992.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie