Wijngaardstraat

Beschrijving

Van Korte Koepoortstraat naar Hendrik Consciënceplein. Vroeger geschreven als "Winger-" of "Wijngartstrate". De naam is afgeleid van de Wijngaardpoort en Wijngaardbrug waarheen de straat leidde. Tot het eerste kwart van de 17de eeuw liep de zuidelijke huizenrij van de Wijngaardstraat over het huidige Hendrik Consciënceplein door tot aan de Wijngaardpoort. Het is een smalle verkeersvrije straat, afgezoomd met smalle hoge huizen, de meeste met oude kern. Op de zuidzijde: verschillende trapgevels; recentere noordzijde. Karakteristiek voor de gehele straat is de grote variatie in gebruikte materialen: parementen van baksteen, natuursteen, bak- en zandsteen, al dan niet bepleisterd, beschilderd of gecementeerd. Enig gezicht op de barokke gevel van de Sint-Carolus Borromeuskerk.

Auteurs :  Goossens, Miek, Plomteux, Greet