Oostdorp

Beschrijving

Vormt samen met Westdorp de belangrijkste straat van Tiegem en maakt deel uit van de provinciebaan N36. Doorsnijdt de gemeente van west naar oost. Gebogen tracé reeds aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778), gekenmerkt door weinig, verspreide bebouwing. De Atlas der Buurtwegen (circa 1846) toont geconvcentreerde bebouwing nabij de dorpskern , daarna overgaand in verspreide bebouwing.

Heden in de dorpskern rijbebouwing overgaand in lintbebouwing. In de periferie verspreide bebouwing voornamelijk villabouw uit de jaren 1950-1960. Nummer 67-69, recente nieuwbouw.

Basisbebouwing: breedhuizen van twee à vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Overwegend eenvoudige bakstenen lijstgevels, al dan niet gecementeerd. Verschillende 19de-eeuwse woningen met vernieuwd parement onder meer nummer 7 en nummer 13, geboortehuis van Vital Moreels en later ook gemeentehuis.

Meerdere arbeiderswoningen van één bouwlaag onder meer nummer 10 met typerende bakstenen deuromlijsting. Voorts, kleine burgerwoningen onder meer met eenvoudige bakstenen lijstgevel verfraaid door het gebruik van gele sierbaksteen onder meer nummer 51-53. Nummer 61 met decoratieve gecementeerde lijstgevel. Enkele kleine hoeves onder meer nummer 39, met fraai 19de-eeuws schuurtje.

• VANDEMEULEBROEKE G., VAN DEN DORPE L., Terugblik op Tiegem, Tiegem, 1992, p. 139.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie