Geografisch thema

Willem Ogierplaats

ID
1012
URI
https://id.erfgoed.net/themas/1012

Beschrijving

Aan de Ernest Van Dijckkaai gelegen ter hoogte van Kuipersstraat en Kaasstraat. De aanleg dateert uit de tijd van de kaaiwerker omstreeks 1885. Door de afbraak van verschillende huizen was er een aanzienlijk niveauverschil ontstaan tussen de kaai enerzijds en de achterliggende straten anderzijds (Zilversmidstraat, Kaasstraat, Kuipersstraat). Om het verschil te herstellen liet de stad een monumentale trap bouwen uitlopend op een terras. Op de balustrade werd het borstbeeld van de 17de-eeuwse rederijker en toneelschrijver Willem Ogier (Antwerpen, 1618-Antwerpen, 1689) geplaatst, onthuld in 1890. Het is een bronzen kopie van het witmarmeren beeld door Louis Dupuis dat in de wandelgangen van de verdwenen Vlaamse Schouwburg aan de Kipdorpbrug stond opgesteld. De oorspronkelijke borstwering is verdwenen en vervangen door een metalen leuning. Zie ook Kuipersstraat.


Bron     : Goossens M.& Plomteux G. met medewerking van Linters A., Steyaert R., Illegems P. & De Barsée L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Goossens, Miek, Plomteux, Greet
Datum  : 1976


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Willem Ogierplaats [online] https://id.erfgoed.net/themas/1012 (Geraadpleegd op 19-06-2021)