Geografisch thema

Tiegemberg

ID
10120
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10120

Beschrijving

Noordelijke uitvalsweg van de Kapellestraat richting Anzegem. Tracé reeds aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1846).

Straatbeeld gekenmerkt door losse, verspreide bebouwing. Geconcentreerde bebouwing op de heuveltop door de aanwezigheid van enkele voormalige kunstenaarswoningen. Het westen van de straat wordt gekenmerkt door het op het eind van de 19de eeuw aangelegde Sint-Arnolduspark met de zogenaamde bron. Het park maakt deel uit van het zogenaamde "Holdenbroekbos". Gediversifieerde bebouwing door de aanwezigheid van arbeiderswoningen (nummer 52), burgerwoningen, villa's en hoeves.

De oudste bebouwing gaat in kern terug tot de 19de eeuw. Maar de meeste panden dateren uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Verscheidene hoeves met hoofdzakelijk 19de-eeuws uitzicht onder meer nummer 44, zogenaamd "Berghoeve", reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846); nummer 58 met boerenhuis van anderhalve bouwlaag en met gecementeerde lijstgevel; nummer 62 met U-vormige opstelling en ingewerkte kapel in de muur.


Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van CALLENS T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Anzegem, Deelgemeenten Anzegem, Gijzelbrechtegem, Ingooigem, Kaster, Tiegem en Vichte, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL27, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Hoeve

 • Omvat
  Sint-Arnolduspark

 • Omvat
  Villa 't Vossenhol

 • Omvat
  Villa Dahlia

 • Omvat
  Villa Maene Min

 • Omvat
  Villa Zonnekracht

 • Is deel van
  Tiegem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Tiegemberg [online], https://id.erfgoed.net/themas/10120 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.