Beukenhofstraat

Beschrijving

Uitvalsweg richting Deerlijk, vertrekkend aan het kruispunt van de Harelbekestraat, de Oudenaardestraat en de Peter Benoitstraat, voorheen Stationsstraat genaamd.

Straat met voornamelijk woonfunctie, tevens dienstfunctie door de aanwezigheid van het politiekantoor (nummer 42) en de brandweerkazerne (nummer 44) en zorgfunctie met de gemeenteschool nummer 38). Functies grotendeels ondergebracht in voormalige weeffabriek opgericht door Joannes Steverlynck, samen met zijn zonen Aloïs en Adolf één van de grondleggers van de textielnijverheid te Vichte. In 1886 stichten de gebroeders Steverlynck een stoomweverij, de eerste machinale weverij van de gemeente. De gebouwen worden tijdens de Eerste Wereldoorlog vernield en de fabriek vestigt zich in de Oudenaardestraat.

De basisbebouwing klimt op tot in de 19de eeuw en bestaat voornamelijk uit dieper in gelegen burger- en herenhuizen. Breedhuizen van twee à vijf traveeën en twee bouwlagen veelal onder pannen zadeldaken. Tussen de Kerkdreef en de spoorweg wordt de zuidzijde van de straat bepaald door dieper in gelegen vrijstaande woningen en kasteeltjes.

Woningen uit de 19de eeuw, onder meer nummer 38, voorheen vermoedelijk de woning van de onderwijzer, thans met commerciële functie, nummer 88-92, nummer 98-100 en nummer 106, café zogenaamd "DE LA GARE", voorheen met weegbrug.
Bebouwing uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, veelal met vernieuwd schrijnwerk, onder meer nummer 7-9 verfraaid door gele sierbaksteen, nummer 27 verfraaid door sierankers, nummer 29, nummer 57 met deels bewaard houtwerk, nummers 65, 67 en 69a.
Tevens bebouwing uit het interbellum met name nummer 130 met aangepaste begane grond.

Verder ook restanten van industriële activiteiten, onder meer nummer 102-104 (?)/ Lentedreef, voormalige brouwerij zogenaamd "VERHAEGHE", opgericht in 1908 met behouden geriemde bakstenen schoorsteen, cascadebrouwerij en mouteest; nummer 59 (?) weverij; nummer 114, dwars op de straat ingeplant baanwachtershuisje, thans in gebruik als woonhuis en nummer 122 Etn. Reynaert, bedrijf in meubelstoffen, gesticht in 1920.
Tevens hoevebouw, onder meer nummer 60, dieper in gelegen hoevetje met laat 19de-eeuws uitzicht.

• Dit is West-Vlaanderen, deel 3, Sint-Andries, 1962, p. 1946, 1947 en 1949.
  • BLOKEEL L., Van der Vichte. De gemeente, de parochie, de heerlijkheid, het geslacht, Vichte, 1975, p. 22.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie