Geografisch thema

Deerlijkstraat

ID: 10128   URI: https://id.erfgoed.net/themas/10128

Beschrijving

Straat, vertrekkend van de Beukenhofstraat en lopend tot in Waregem. Begin van de straat met recht tracé. Ter hoogte van de Harelbekestraat knik naar het westen en ter hoogte van de Krekelheedstraat naar het noorden.
In het begin van de straat, westzijde met landelijke bebouwing met o.m. nr. 21 historisch belangrijke hoeve z.g. "Schaliënhof". Daarnaast enkele burger- en arbeidershuizen van één bouwlaag, o.m. nr. 47 verfraaid met gele sierbaksteen en met vernieuwd schrijnwerk. Verder voornamelijk villabouw.
Ter hoogte van de Harelbekestraat, klein wegkapelletje toegewijd aan de O.-L.-Vrouw geflankeerd door twee lindebomen en met voorgeplaatst bidbankje. Ook restanten van voormalige industriële activiteit met behouden bakstenen schoorsteen op vierkant voetstuk.


Bron     : De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Callens T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Anzegem, Deelgemeenten Anzegem, Gijzelbrechtegem, Ingooigem, Kaster, Tiegem en Vichte, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL27, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed (OE)
Datum  : 2006


Relaties

  • Omvat
    Arbeiderswoning

  • Omvat
    Hoeve met losse bestanddelen

  • Omvat
    Hoeve Schaliënhof