Geografisch thema

Deerlijkstraat

ID
10128
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10128

Beschrijving

Straat, vertrekkend van de Beukenhofstraat en lopend tot in Waregem. Begin van de straat met recht tracé. Ter hoogte van de Harelbekestraat knik naar het westen en ter hoogte van de Krekelheedstraat naar het noorden.

In het begin van de straat, westzijde met landelijke bebouwing met onder meer nummer 21 historisch belangrijke hoeve zogenaamd "Schaliënhof". Daarnaast enkele burger- en arbeidershuizen van één bouwlaag, onder meer nummer 47 verfraaid met gele sierbaksteen en met vernieuwd schrijnwerk. Verder voornamelijk villabouw.

Ter hoogte van de Harelbekestraat, klein wegkapelletje toegewijd aan de Onze-Lieve-Vrouw geflankeerd door twee lindebomen en met voorgeplaatst bidbankje. Ook restanten van voormalige industriële activiteit met behouden bakstenen schoorsteen op vierkant voetstuk.


Bron     : De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Callens T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Anzegem, Deelgemeenten Anzegem, Gijzelbrechtegem, Ingooigem, Kaster, Tiegem en Vichte, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL27, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie
Datum  : 2006


Relaties

 • Omvat
  Arbeiderswoning

 • Omvat
  Hoeve met losse bestanddelen

 • Omvat
  Hoeve Schaliënhof

 • Is deel van
  Vichte


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Deerlijkstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/10128 (Geraadpleegd op 07-05-2021)