Geografisch thema

Wisselstraat

ID
1013
URI
https://id.erfgoed.net/themas/1013

Beschrijving

Van Grote Markt naar Oude Beurs. Tot in de 16de eeuw "Doornickstraetken" geheten, van 1609 af "Wisselstraatken". Het waren gronden door de Stad opgekocht en bebouwd met huizen en winkels, ten behoeve van de wisselaars, nadat deze in 1336 verbod hadden gekregen nog verder plaats te nemen op het kerkhof en in de kerk. In 1877 werd de Wisselstraat aanzienlijk verbreed, en in 1947 terug versmald door de reconstructie van het hoekhuis Grote Markt 13. Daarvan wil de galerij op de begane grond de verbreding, gezien vanop de Grote Markt, visueel ongedaan maken. Oostzijde: diverse stijlen onder doorlopende kroonlijstlijn: gerestaureerd hoekpand in traditionele bak- en zandsteenstijl, opgevolgd door bepleisterde gevels met houten winkelpuien (eenheidsbebouwing) uit de tweede helft van de 19de eeuw. Gezicht op de gereconstrueerde zuidzijde van de Grote Markt.


Bron     : Goossens M.& Plomteux G. met medewerking van Linters A., Steyaert R., Illegems P. & De Barsée L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Goossens, Miek, Plomteux, Greet
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Den bonte Mantel

 • Omvat
  Den Luipaert

 • Omvat
  Den Spieghel

 • Omvat
  Geheel van drie gekoppelde winkelhuizen

 • Is deel van
  Antwerpen - Historische binnenstad


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Wisselstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/1013 (Geraadpleegd op )