Vichteplaats

Beschrijving

Doodlopende straat met bochtig tracé vertrekkend van het kruispunt met de Beukenhofstraat, de Harelbekestraat, de Oudenaardestraat en de Peter Benoitstraat. Doodlopend straatje met recht tracé, loodrecht op de hoofdstraat ingeplant.

Commercieel centrum van de gemeente, tevens dienstfunctie door de aanwezigheid van het postkantoor (nummer 18), geopend in 1939 en woonfunctie. Voorheen politiek centrum, zie vestigingsplaats van het kasteel van de heren van Vichte. De basisbebouwing klimt op tot in de tweede helft van de 19de eeuw en bestaat voornamelijk uit burgerhuizen. Bakstenen lijstgevels van twee à zes traveeën en twee bouwlagen. Verschillende woningen met verbouwde begane grond, aangepaste muuropeningen en/of vernieuwd schrijnwerk. Bebouwing uit de 19de eeuw, onder meer nummer 13 en nummer 37-39. Burgerwoningen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, onder meer nummer 1, nummer 22-26 en nummer 32. Nummer 82, typische interbellumwoning met vernieuwd schrijnwerk. Nummer 41, beeldbepalend hoekpand uit de jaren 1950 en nummer 49, café getypeerd door pseudo-vakwerk.

Ook industrie, met name nummer 43 badstofweverij zogenaamd "Thienpondt", opgericht in 1952, complex bestaande uit verschillende witbeschilderde bedrijfsgebouwen en nummer 64, weverij (meubelstoffen) zogenaamd "N.V. Vanden Broucke" opgericht in 1939. Voorheen vestigingsplaats van de weverij van I. Bekaert.

Bronzen beeld op arduinen sokkel gelegen op de hoek met de Peter Benoitstraat volgens opschrift opgericht "TER HERINNERING AAN DE GESCHIEDENIS VAN TEXTIELGEMEENTE VICHTE", gedateerd 26 december 1976.

• Dit is West-Vlaanderen, deel 3, Sint-Andries, 1962, p. 1947.
  • BLOKEEL L.,Van der Vichte. De gemeente, de parochie, de heerlijkheid, het geslacht, Vichte, 1975, pagina 42.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie