Achiel Van Ackerplein

Beschrijving

Pleintje halverwege de Ezelstraat met als invalsweg ten oosten de Hugo Losschaertstraat. Zogenaamd naar burgemeester A. Van Acker (1898-1975); oorspronkelijk deel van Ezelstraat, sinds 1987 - na afbraak van twee 19de-eeuwse woningen aan noordkant - aangelegd als zelfstandig pleintje. Centrale sokkel van hardsteen van Ecaussines met bronzen buste van "ACHIEL VAN ACKER / MINISTER VAN STAAT / 1898-1975", gerealiseerd door de Roemeense beeldhouwer I. Ianchelevici en ingehuldigd op 8 juli 1985; ook enkele bomen. Bebouwing bestaat uit 17de-eeuws hoekpand (nummer 1-2), voormalige Theresianenkerk (nummer 3) en bijhorend klooster, gelegen achter de panden nummers 60-68 van Ezelstraat.

• VANHOUTRYVE A., Brugse Stand- en Borstbeelden. Historische analyse en retrospectieve, Brugge, 1989, p. 245-251.

Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje