Elf-Julistraat

Beschrijving

Van Klaverstraat naar Koningin Elisabethlaan. Benaming herinnert aan de beroemde overwinning van de Guldensporenslag op 11 juli 1302. Eertijds ingenomen door blekerijvelden en bloemenkwekerijen - onder meer het grote bedrijf van E. Dumon, woonachtig in Vlamingdam nummer 45 - aangelegd op het grondgebied tussen de Blokstraat en Vlamingdam na de afbraak in 1881 van het Engels College aan de Vlamingdam. Straat aangelegd in jaren 1930 na faillissement van vermeld horticultuurbedrijf. Van oudsher voornamelijk woonfunctie en vice-consulaat van Portugal (nummer 27).

Rechte, gekasseide straat. Vrij uniforme bebouwing van art-decogetinte woonhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder meer getypeerd door gevelparement van helrode baksteen, in- en uitspringende volumes, erkers en patrijspoortvensters: nummer 3 van 1939 naar ontwerp van architect J. Beuckelaere, nummer 5 van 1935 naar ontwerp van architect J. Heyneman (Knokke), nummer 9 van 1939 naar ontwerp van architect L. Gevaert (Brugge), nummer 11 van 1937, nummer 12 van 1937, nummer 16, nummer 26 van 1938, nummer 35, nummer 37, nummers 38-42 van 1939 naar ontwerp van architect L. Gevaert, nummer 44 van 1935 naar ontwerp van architect M. Vermeersch (Brugge).

Nummer 15 met neobarokinslag van 1939 naar ontwerp van architect A. Bullynck (Brugge); nummer 25 imposant pand van 1941 naar ontwerp van M. Vermeersch (Brugge) met neobarokke reminiscenties onder meer gevelsteen "D.D." verwijzend naar bouwheer Deschepper-Drapier.

Nummer 10, vernieuwbouw van 1998 naar ontwerp van architect T. Van Biervliet (Brugge), zie gevelsteen, onder meer met hoog opgetrokken, erkervormig volume van cederhout, verwijzend naar aanpalende architectuur onder meer nummer 3.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 849/1935, nummers 1125 en 1158/1937, nummers 216, 449 en 526/1939.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia