Gieterijstraat

Beschrijving

Van Raamstraat naar Gulden Vlieslaan. De benaming, vastgelegd in 1879, verwijst naar gieterij "De Jaegher", gelegen aan de Gulden Vlieslaan en reikend tot de huidige Gieterijstraat; later zogenaamd "Forges, Aciéries, Ateliers de Construction de Bruges", vanaf 1902 opgedoekt en overgebracht naar de Vaartdijkstraat te Sint-Michiels. Straat aangelegd bij Koninklijk Besluit van 21 mei 1874.

Gekasseide straat met geknikt tracé. Vrij homogene bebouwing van bakstenen arbeiderswoningen, sober verfraaid door kleine accenten van geglazuurde baksteen of natuursteen onder meer voor de banden ter hoogte van onder- en bovendorpels en de kalven van een aantal ramen, voor de geblokte ontlastingsbogen, enzovoort. Voornamelijk eenheidsprojecten van enkelhuizen van twee à drie traveeën en twee à twee en een halve bouwlaag, al dan niet voorzien van een dakkapel: nummers 4-10 mogelijk uit de 19d eeuw, doch herbouwd in 1926 wegens oorlogsschade (nummer 10 dan ook verhoogd); nummers 14-24 (nummer 24 van vier traveeën); nummers 17-Rozendal nummers 57-59, hoekcomplex; nummers 27-33; nummers 28-36 met strekken van oranje baksteen en eenvoudige baksteenfries onder de kroonlijst; nummers 41-45 van 1912; nummers 42-52 met kordonvormende lekdrempels op bovenverdieping en baksteenmotieven (nummer 44 herbouwd); nummers 56-62 met doorgetrokken lekdrempels. Ook soortgelijke afzonderlijke panden (nummer 11, nummer 13 naar ontwerp van architect A. Bogaerts, nummer 15 van 1909 naar ontwerp van architect L. Andries (Brugge), nummers 19 en 21, nummer 25, nummers 35, 37 en 39 en nummer 54). Nummer 2/ Raamstraat, als het ware hoekhuis van oranje baksteen met afgeschuinde hoek, gebouwd in 1933 naar ontwerp van architect G. Van Houtryve (Brugge).

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 137/1909, nummers 96 en 137/1912, nummers 102 en 445/1926.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia