Speelmansrei

Beschrijving

Van Noordzand- naar Beenhouwerstraat. Licht gebogen straattracé evenwijdig lopend met de gelijknamige Reie. Oorspronkelijke naam "Poortgracht" verwijst naar de aanleg van de eerste stadsomwalling van 1127. Wijziging van straatnaam naar aanleiding van de bouw van de nu nog bestaande kapel van de Speellieden tussen 1433 en 1482 op de hoek van de Beenhouwerstraat zie Beenhouwersstraat nummer 1. Aan oostzijde afgezoomd met een bakstenen kaaimuur.

Van de oorspronkelijke bebouwing, weergegeven op de kaart van Marcus Gerards (1562), is weinig bewaard gebleven, met uitzondering van de vermelde kapel van de Speellieden. Huidig straatbeeld, waarvan de oudste bebouwing opklimt tot de 15de eeuw, grotendeels in de loop van 19de tot 20ste eeuw tot stand gekomen. Basisbebouwing bestaande uit breedhuizen van twee à vier traveeën en twee à drie bouwlagen onder zadeldak. Begin van straat met achterhuizen horend bij panden 't Zand nummers 2 en 3. Overwegend al dan niet beschilderde lijstgevels zie nummer 15, nummer 16, nummer 21, waarvan enkele opgevat als eenheidsbebouwing zie nummers 2-3 (1838), nummers 4-7, nummers 8-9 (1887), nummers 10-11, nummers 12-14 (1892), nummer 16 (1899). Nummer 22 resultaat van verfraaiende herstelling in 1938 naar ontwerp van architect H. Bovee (Brugge) waarbij de omlijsting van het topvenster wordt vernieuwd en een winkelpui wordt toegevoegd. Voorts ook nieuwbouw geïnspireerd op vroegere voorbeelden zoals nummer 23 van 1925 in neorococostijl naar ontwerp van architecten J. Viérin en L. Coppé (Brugge) ter vervanging van twee woningen. Ook enkele grote appartementsgebouwen in banale architectuur vormen een geheel met panden aan de Hoefijzerlaan.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 139/1838, nummer 103/1887, nummer 115/1892, nummer 52/1899, nummer 586/1925, nummer 641/1938.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 373.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia