Zwartzustersstraat

Beschrijving

Van Veemarkt naar Lange Koepoortstraat. De oorspronkelijke benaming was "Jacopijnstraat" of "Predikherenstrate", in de 16de eeuw veranderd in "Zwartzustersstraat". Sinds 1345 was hier het klooster van de zwartzusters, cellezusters of matewiven gevestigd, een orde gesticht door Hendrik Suderman.

Lijstgevels van twee à drie traveeën en drie bouwlagen, verschillende met oude kern (zie schilddaken) aangepast in de 19de eeuw (enkele mooie houten winkelpuien), geritmeerd door trapgevels. Noordzijde beheerst door het Zwartzusterklooster. De achtergevels van nummers 1 tot l3 palen aan de binnentuin van de Calvarie van Sint-Paulus; hieronder enkele gaaf bewaarde puntgevels.

Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek