Maagdendal

Beschrijving

Van Annuntiaten- naar Sint-Clarastraat. Vroegste vermelding in 1361-1362. Huidige naam verwijst naar de alhier in de loop van de Middeleeuwen gelegen prostitutie- huizen. Marcus Gerards (1562) tekent tuinmuren van tuinen horend bij Annuntiaten-, Hoedenmakers- en Sint-Clarastraat. In de loop van de 19de eeuw locatie (1862-1970) van de arme zusters zie Sint-Clarastraat. Heden woonfunctie, ook caritatieve functie zie verzorgingstehuis en godshuizen nummers 16-26. Korte, bochtige gekasseide straat. Door rooilijnwijziging, vastgelegd bij Koninklijk Besluit van 21 februari 1889, rechttrekken van de noordkant vanaf Annuntiatenstraat tot aan het huidige nummer 8. Weinig oorspronkelijke gevelopstanden. Hoekhuis nummers 2-4, mogelijk met kern uit de 16de tot 17de eeuw, heeft verankerde, gecementeerde tuitgevel aan de Annuntiatenstraat; bewaarde cartouches. Daarnaast breedhuizen van twee à vier traveeën en één à twee bouwlagen onder zadeldak. Nummer 7 uit de 19de eeuw met verankerde bakstenen en geelbeschilderde lijstgevel en beluikte begane grond. Nummer 3-5, oorspronkelijk twee eenvoudige huisjes met klimmende dakkapelletjes, in 1929 verfraaid naar ontwerp van architect J. Haentjens (Brugge) met toevoeging van luiken, ontlastingsbogen, kroonlijst en getrapte dakvensters. Voorts opvullen van open ruimte: nummers 10-12 (1909) naar ontwerp van architect L. Andries (Brugge) en nummer 14 (1909) met eenvoudige, licht historiserende bakstenen gevels. Nummer 28: in 1929 verbouwen van werkplaats met trapgevel tot huidig woonhuis met erker. Nummer 1, in de 19de eeuw gebouwd door de arme zusters van Sint-Clara, is nu bijgebouw van het verzorgingstehuis Sint- Clarastraat nummer 12.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia