Noord-Gistelhof

Beschrijving

Tussen Maagdendal en Sterstraat. Zogenaamd naar de heren van Gistel die ten noorden van de Augustijnenrei hof hielden tot 1275. Vanouds woonfunctie, ook caritatieve zie godshuizen nummers 3-9. Heden ook garages. Nagenoeg rechte, gekasseide straat met een knik ter hoogte van het West-Gistelhof. Bebouwing opklimmend tot de 16de tot 17de eeuw maar weinig oorspronkelijke opstanden. Overwegend breedhuizen van twee à vijf traveeën en twee à drie bouwlagen onder zadeldak. 16de-eeuwse kern: nummer 35 en en volgende nummer 33 met 20ste-eeuws parement. Godshuisjes nummers 3-9 van de 17de eeuw. Vaak verbouwingen van 16de tot 17de-eeuwse topgevels onder meer nummer 39 (1858) en nummer 25 (1952) oorspronkelijk een laag huis met centrale tuitgevel. Van 1793 dateren volgens L. Devliegher de nummers 2-8 (samen met West-Gistelhof nummers 39-41) als rijhuizen met twee lage bouwlaag en beschilderde lijstgevels met rechthoekige openingen. Verder 19de-eeuwse lijstgevels al dan niet beschilderd of gecementeerd, nummers 12, 13 en 29 met imitatievoegen. Nummers 11-17 horen tot een eenheidsbebouwing van 1877 met voornamelijk enkelhuizen van twee bouwlagen en twee traveeën die een lijstgevel, koetshuis en muur vervangen, huidig nummer 11 van 1984 naar ontwerp van architect R. Dedeyne (Torhout) vervangt een bepleisterde lijstgevel met imitatievoegen op de begane grond. Nummer 31 met overhoekse muizentandfries van 1886 zie muurankers. Eerste kwart van de 20ste eeuw: bouwen in 1913, op tuingrond van West-Gistelhof nummer 30, van eenheidsbebouwing nummers 12-16; nummers 14 en 16 met bewaard houtwerk. Tweede helft van de 20ste eeuw: appartement nummer 23 van 1965 naar ontwerp van architect E. Allewaert (Izegem) vervangt twee 19de-eeuwse lijstgevels. Na de sloop in 1961 wordt nummer 33 met gelijkaardige gevel herbouwd. Links van nummer 16 garages uit de tweede helft van de 20ste eeuw in plaats van twee arbeidershuisjes uit het eerste kwart van de 19de eeuw.

• Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1943/1984.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 18/1858, nummer 22/1877, nummer 465/1913, nummer 954 /1952, nummer 552/1961, nummer 401/1965.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia