Braderijstraat

Beschrijving

Verbindt de Grote Markt met het Vleeshuis. Tot de eerste helft van de 15de eeuw "Everscalcstrate" zijnde Zwijnenhoeders- of Varkensknechtstraat. De huidige naam dateert uit het vierde kwart van de 14de eeuw. Door de braderijen of herbergen waar de klant een uitgezocht stuk vlees aan het spit of op de rooster kon laten braden; het Vleeshuis lag immers vlakbij. De houten bebouwing ging in de brand der Spaanse Furie, 4-8 november 1576, verloren. De wederopbouw werd onmiddellijk aangevat. In 1886 en 1889 werd de straat verbreed en de huizen op de oostzijde gesloopt.

Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek