Sint-Gilliskerkstraat

Beschrijving

Van Gouden-Hand- naar Lange Raamstraat. Naam afgeleid van de ligging, leidend van Sint-Gilliskerk naar het stadscentrum. Vanouds bewoning, thans ook handelsfunctie en administratieve functie, zie locatie van de gebouwen van het Kadaster Directie West-Vlaanderen. Nagenoeg rechte, gekasseide straat, heterogeen straatbeeld met overwegend gevels uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Bebouwing opklimmend tot de 16de eeuw: diephuizen met 16de tot 17de-eeuwse topgevels van twee of drie traveeën en twee of drie bouwlagen onder zadeldaken (nummers 1, 5); nummer 19 in de 19de eeuw verbouwd en nummer 17 met lijstgevel van 1872. Trapgevel van nummer 3 met mogelijk oudere kern achter parement uit het derde kwart van de 20ste eeuw. Anderzijds breedhuizen met al dan niet bepleisterde 19de-eeuwse lijstgevels van twee à vijf traveeën en twee à tweeënhalve bouwlaag onder zadeldaken, soms met oudere kern (nummers 10, 17). Voorts, links van nummer 10 horend bij gebouwen van het kadaster zie Langerei nummer 7, nieuwbouw van 1972 naar ontwerp van architect J. Hocepied (Brugge) met elf traveeën en drie bouwlagen, ter vervanging van lijstgevels uit de tweede helft van de 19de eeuw.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 86/1840, nummer 16/1843, nummer 11/1872, nummer 3 /1966, nummer 842 /1972.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia