Burchtgracht

Beschrijving

Volgt over haar volledige lengte het tracé van de oude omheiningsgracht der burcht, ten noorden begrensd door de Jordaanskaai, ten zuiden overlopend in de Palingbrug. Deze straat werd ook "Dilf", afgeleid van delven, geheten. In de 13de eeuw ontving ze haar huidige naam. De bebouwing van de noordoostelijke oever werd begonnen ten tijde van hertog Jan I (1272): de zuidwestkant werd pas volgebouwd na de overwelving der gracht circa 1830.

Vanop de hoek der Zakstraat, mooi gezicht op het Vleeshuis gedeeltelijk over de gracht gebouwd. Onder het Vleeshuis: tunnel met gedrukt tongewelf leidend naar de Palingbrug; daarnaast, tegen de noordgevel van het Vleeshuis, kleine heuvel, de zogenaamde Bloedberg (zie Drie Hespenstraat). Vrij homogene bebouwing van kleine huisjes met oude kernen, sommige opklimmend tot de tweede helft van de 16de eeuw of eerste helft van de 17de eeuw.

Auteurs :  Goossens, Miek, Plomteux, Greet