Kleine Nieuwstraat

Beschrijving

Van Langerei naar Baliestraat. Reeds vermeld in 1400, in de 15de eeuw ook "Krijschersstraat" genoemd naar rouwende lijkbegeleiders. Voorheen enkel als "Nieuwstraat" aangeduid, vanaf eind 18de eeuw als Kleine Nieuwstraat. Marcus Gerards (1562) tekent de straat als voornamelijk bebouwd. Zijstraatje met overwegend arbeidershuizen en tussen nummers 24 en 26 de tuinmuur van 18de-eeuwse heester, zie Annuntiatenstraat nummer 101. Op de plaats van de huidige garage nummer 11, voormalig brandstraatje toegang verlenend tot een binnentuin met 19de-eeuwse bebouwing. Vanouds woonfunctie. Gekasseide, rechte straat met vooruitspringende rooilijn ter hoogte van nummer 41.

Bebouwing opklimmend tot 16de of 17de eeuw met in de loop van de 19de tot 20ste eeuw aangepaste muuropeningen. Voornamelijk kleine panden van twee à drie traveeën en één à twee bouwlagen. Verankerde bakstenen lijstgevels van één bouwlaag met oudere kern: nummer 3, nummer 5 oorspronkelijk een lijstgevel, huidig uitzicht van 1946 met centrale tuitgevel naar ontwerp van architect R. Van Oyen (Brugge); uit de 19de eeuw: nummer 1, nummer 7 met muuropeningen van 1926. Eveneens uit de 19de eeuw: nummer 2, nummer 4 van 1850 ter vervanging van een puntgevel met korfboog- deur in laatgotische omlijsting; eenheidsbebouwing soms beluikt op de begane grond of met doorlopende onderdorpels op de bovenverdieping: nummers 10-16 met ter hoogte van nummer 16 een kapelletje met Mariabeeld, nummers 13-33, nummer 31 met bewaard houtwerk. Nummer 35-37, van 1855 onder meer in plaats van huis met puntgevel; nummer 35 met gevelsteen "IN 'T CROTJE".

Voorts uit de 20ste eeuw: bakstenen lijstgevels met doorlopende banden, nummer 18, nummers 30-32 (1920) en nummer 36 (1913) in plaats van laag huisje; nummer 41 naar ontwerp van architect F. Koentges (Brugge) vervangt in 1938 drie woningen van één bouwlaag. Nieuwbouw van 1995 naar ontwerp van architect A. Dugardyn (Brugge) in plaats van twee 19de-eeuwse lijstgevels.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 79/1850, nummer 169/1855, nummer 317/1913, nummer 219/1920, nummer 443/1926, nummer 802/1938, nummer 731/1946.
  • Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummer 2457/1995.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 166.