Oost-Gistelhof

Beschrijving

Van Augustijnenrei naar Sterstraat. Zogenaamd naar de heren van Gistel die ten noorden van de Augustijnenrei hof hielden tot 1275. Bij Marcus Gerards (1562) tegen de Augustijnenrei aan, twee bouwblokken met aanpalende ommuurde tuin en 16de-eeuwse bebouwing: aan de oostkant het nog bewaarde pand nummer 2, aan de westkant het in 1839-1840 verbouwde monumentale hoekpand nummer 1, een geheel vormend met West-Gistelhof nummer 2. Vanouds woonfunctie, heden ook hotelfunctie. Gekasseide straat met licht krommend tracé . Zowel breed- als diephuizen van twee à zes traveeën en twee à drie bouwlagen onder zadeldak. Bebouwing opklimmend tot de 16de eeuw (nummers 1, 2). Nummers 11- 13 was toen het woonhuis van de kunstschilder Jan Provoost (circa 1465 - 1529) en vormt sinds die tijd een geheel met West-Gistelhof nummer 16; tegenwoordig beeldbepalende 19de-eeuwse gevel met sierankers. Enkele 17de-eeuwse gevelopstanden met topgevels: nummers 6, 8, 9, 21; of lijstgevels: nummer 15, in 1973 gerestaureerd naar ontwerp van architecten V. Desmet en J. Depuydt (Brugge) en nummer 22. In de loop van de eerste helft van de 19de eeuw verhogen met één bouwlaag van de lage huizen. Voorts 19de-eeuwse lijstgevels onder meer nummers 12-14 (1879) als resultaat van verbouwing van tuitgevel en met doorlopende dorpels op de bovenverdieping van nummer 3, oorspronkelijk een trapgevel, werd in 1912 het bijhorende koetshuis met één bouwlaag tot het huidige nummer 5 verbouwd. Dominerende gevelrij nummers 16-20: eenheidsbebouwing met verankerde bakstenen gevels, oorspronkelijk één huis, wordt in 1901 gedeeld in drie woningen. Nummers 10 en 19 met parement uit het tweede tot derde kwart van de 20ste eeuw refereren mogelijk aan de vroegere vormgeving en hebben licht historiserende deuromlijstingen. Nummer 7, een verbouwing van 1995 naar ontwerp van architect J. Maes (Oostrozebeke) vervangt een lijstgevel van twee traveeën en twee bouwlagen.

• Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1752/1995.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 12/1836, nummer 86/1837, nummer 228/1855, nummer 88/1879, nummer 193/1901, nummer 516/1912.
  • BEERNAERT B. (e.a.), Huizen en hun bewoners. Een 16de-eeuwse stadswandeling door Brugge, Brugge, 1998, p. 50.
  • BEERNAERT B., Open Monumentendag Vlaanderen. Monument en Tijd, Brugge, 2000, p. 99-104.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia