Hemelrijk

Beschrijving

Van Snaggaardstraat naar Oliebaan met licht gebogen tracé . De enige Brugse straat met kiezelsteentjes. Zogenaamd naar de hier gelegen hoeve "Hemelrycke". De 16de-eeuwse hoevegebouwen, gesloopt circa 1970, verleende aan deze straat een landelijk karakter. Deze stadshoeve had aan de straatzijde een woning van één bouwlaag en klimmend dakvenster, een poortgebouwtje met tudorboogpoort en rechts een schuur, eveneens voorzien van klimmend dakvenster. Bijhorende gronden waren in gebruik als bloemen- en groentenkwekerij. In 1914 werden de gronden opgevorderd ten behoeve van het aanpalend militair hospitaal. Later werden hier vier depots gebouwd. Nu worden beide straatkanten ingenomen door muren - sommige met steunberen - van de tuinen horend bij het militair hospitaal en het scholencomplex "Spermalie".

• DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 210.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia