Korte Ropeerdstraat

Beschrijving

Van Rolweg naar Carmersstraat. Eertijds Raamstraat zogenaamd naar de hier aanwezige ramen ten behoeve van de lakenberijders. Huidige naamgeving naar het huis "Het Rode Peerd" en de lengte van de straat.

Gekasseide straat met recht tracé . Vrij homogeen straatbeeld met overwegend 17de-eeuwse woningen van één bouwlaag voorzien van dakkapel afgewerkt met tuitgeveltje. Sommige grondig verbouwd zoals nummer 5. Nummer 7 bestond oorspronkelijk uit drie lage huisjes, samengevoegd tot één woning. Ook 19de-eeuwse panden zoals nummer 4 van vermoedelijk 1873. Tussen nummers 2-4 autobergplaatsen van 1958 ter vervanging van een haast blinde lijstgevel voorzien van drie korfboogopeningen. Einde van straat deels ingenomen door zijgevels van hoekpanden bij de Carmersstraat.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 44/1873.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 171.