Korte Speelmansstraat

Beschrijving

Van Rolweg naar Carmersstraat. Vormde oorspronkelijk één geheel met Speelmansstraat. Straatnaam werd reeds vermeld in 1360. Het stadsbestuur verwierf gronden om deze straat recht te trekken en te verbreden. Naamgeving zogenaamd naar speellieden of muzikanten en de lengte van de straat.

Rechte, gekasseide straat met huidige aanleg van 1985. Op plan van Marcus Gerards (1562) getypeerd door zijgevel van het hoekpand bij de Carmersstraat en anderzijds breedhuizen. Nu enerzijds lage woningen van twee traveeën en met dakkapel en anderzijds eenvoudige huizen met 19de-eeuwse lijstgevels van baksteen; twee à vier traveeën en twee bouwlagen, soms opgevat als eenheidsbebouwing zie nummers 1-5 met uitgewerkte muurankers. Begin van straat met zijgevels van panden in Rolweg, zie Rolweg nummers 39-41. Einde van straat wordt ingenomen door de zijgevels van de hoekpanden bij de Carmersstraat. Hoekpand, Carmersstraat nummer 84, is voorzien van de muurkapel "Annaatje van 't Pitje" (zie Carmersstraat). Zijgevel Carmersstraat nummer 82 gestut door middel van steunberen.

• Brugge, nu en straks, 1985.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 171.