Oliebaan

Beschrijving

Van Potterierei naar Peterseliestraat. Oorspronkelijk deel uitmakend van "het Prootsche de Speybrugghe" zie steen met Brugse b, rechts van rondboogpoort toegang gevend tot Groot Seminarie, gevat in natuurstenen omlijsting en sluitsteen met diamant en drie sterren (nummer 11). Oorspronkelijke "Oliestraat" zogenaamd naar de hier wonende olieslagers. Huidige naam naar de vroegere lijnbaan, waar touwen werden gemaakt. Huidige straatnaam is het resultaat van een samentrekking van Oliestraat en -baan. Reeds in de jaren 1290 werden bestratingswerken uitgevoerd.

Schaars bebouwde gekasseide straat met recht tracé vastgelegd bij Koninklijk Besluit van 12 december 1899. Voorbij de hoeve "Cortvriendt" liggen in het midden kasseien en aan beide zijden kiezelsteentjes. Dichte bebouwing beperkt tot het begin van de straat, onder meer nummers 1-3 met eenheidsbebouwing van oorspronkelijk drie enkelhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen, gebouwd in 1845 volgens repetitief schema. Ertegenover nieuwbouwcomplex deel uitmakend van de school Spermalie. Laatst genoemde geleidelijk aan tot stand gekomen tussen 1959-1980. Verder verloop van de straat bepaald door de tuinmuren van het Groot Seminarie, het militair hospitaal en Spermalie.

• Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Rooilijnwijzigingen, 12 december 1899.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 50/1845, nummer 126/1881, nummers 128, 352 en 544/1959, nummer 469/1963, nummer 297/1967, nummer 397/1970, nummer 233/1978, nummer 128/1980.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 257.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia