Teksten van Drukkerijstraat

Drukkerijstraat ()

Tussen Vrijdagmarkt en Nationalestraat. Circa 1180 ontstaan door samenvoeging van de verbrede en enigszins omgebogen Voddenstraat (ten Z. van de Steenhouwersvest) en de Guldenbrug (ten noorden van de Steenhouwersvest). Naamgeving in 1877 naar de drukkerij Plantin. Oudere namen zijn "Oudekleerkopersstraat" en "Voddenstraat". Westzijde: neoclassicistische lijstgevels nummers 8, 14, 16 naast belangwekkend neorenaissancegebouw nummer 18-20. Oostzijde: recente hoekcomplexen waartussen braakliggend terrein.

Drukkerijstraat ()

Van Vrijdagmarkt naar Van Rijswijckplaats en doorsneden door de Steenhouwersvest (grens van 1250). Het zuidelijk deel heette vroeger "Voddenstraat", het noordelijke "Guldenbrug". Met de saneringswerken van 1880 werd de Voddenstraat afgebroken en vervangen door de huidige Drukkerijstraat (zie Nationalestraat). De naam herinnert aan de drukkerij van Plantijn op de Vrijdagmarkt.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek