Hooistraat

Beschrijving

Van Predikherenrei naar Vuldersstraat. Recht tracé als resultaat van rooilijnwijziging vastgelegd bij Koninklijk Besluit van 1910, onder meer afbreken van hoekpand bij Vuldersstraat, zie sporen. Oorspronkelijke naamgeving "Ten Hooie" slaat op uitgestrekte wijk grenzend aan de Langestraat lopend tot aan de Magdalenakerk. Na het graven van de Coupure in 1751 wordt het zuidelijk gedeelte van de straat Schaarstraat genoemd. De aftakking van de Vuldersrei, liep achter de huizen in de huidige Hooistraat naar de Boninvest waar vroeger tal van hovenierslanden en blekerijen lagen. De Hooistraat wordt doorgetrokken tot aan de Vuldersstraat na de afbraak van het pand Ganzenstraat nummer 59 en de Ganzenpoort in 1965. De poort wordt hergebruikt in "Home Burgemeester Van Damme" aan de Oostmeers. Thans gekasseide straat.

Oorspronkelijk verschillende functie. Onder meer vestigingsplaats van het "Spinhuis"of "Vrouwenrasphuis" (gevangenis), (zie nummer 27). Onder het Franse Bewind wordt het pand in 1798 een arresthuis. Later verschillende functies onder meer hulpgevangenis, bergplaats, opvangtehuis voor tyfuslijders en huis voor gezinnen van militairen. Ook voorheen religieuze functie zie het klooster Magerzo (1311-1788) op de hoek Ganzenstraat. Thans overwegend huisvesting naast de beperkte horecafunctie.

Oudste bebouwing te situeren in het eerste straatgedeelte lopend tot aan de Ganzenstraat. Heterogene bebouwing van zowel trap-, tuit- als lijstgevels. Enerzijds diephuizen van twee à drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, met oude kern opklimmend tot de 17de eeuw. Al dan niet beschilderd parement van baksteen. Weinig oorspronkelijke gevelopstanden onder meer ten gevolge van aanpassingen in de loop van de 19de eeuw. Ook bouwen van lijstgevels zie nummer 14 (1845); soms ter vervanging van oudere zie nummer 16 van 1892 in plaats van 17de-eeuwse puntgevel. Anderzijds breedhuizen van twee à vijf traveeën en één à twee bouwlagen onder zadeldak voornamelijk uit de 17de eeuw en later. Sommige vervangen oudere panden zie nummers 4-10 een eenvoudige eenheidsbebouwing van telkens twee traveeën en twee bouwlagen getypeerd door de belijnende banden ter hoogte van de tussendorpels in plaats van 16de-eeuwse woningen van één bouwlaag. Tweede gedeelte van straat met breedhuizen van twee à vier traveeën en twee bouwlagen onder zadel- of mansardedak. De panden zijn soms opgenomen in een eenheidsbebouwing in historiserende stijl, gebouwd in de loop van de jaren 1930 op "naakten grond" zie nummer 41 (1930), nummer 47 (1930), nummer 49 (1930), nummer 51 (1930), nummer 58 (1931), nummer 60 (1931), nummers 62-64 (1932). Noordwestzijde van straat wordt sinds 1993 bepaald door bejaardenflats. Voorts ook weinig vernieuwende nieuwbouw zie nummer 32 van 1988 naar ontwerp van architect J. De Graeve (Brugge); nummer 34 van 1962(?).

• Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummer 2351/1988, nummer 923/1990, nummer 1632/1991, nummer 1399/1993.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 6/1845, nummer 114/1858, nummer 76/1892, nummer 412/1909, nummer 190/1930, nummer 340/1930, nummer 771/1930, nummer 1121/1930, nummer 731/1931, nummer 804/1931, nummer 986/1931, nummer 830/1932.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia