Joost de Damhouderstraat

Beschrijving

Van Sint-Annaplein naar Molenmeers met recht straattracé; asfalt. Oorspronkelijk Damhouderstraat, bij herziening in 1936 Joost de Damhouderstraat zogenaamd naar een rechtsgeleerde. Op de kaart van Marcus Gerards (1562) ter hoogte van huidige straat en Sint-Annaplein een kerkhof. Na de afschaffing van het kerkhof in 1870 aanleg van straat.

Homogeen straatbeeld met burger- en herenwoningen van drie à vijf traveeën en drie bouwlagen onder overwegend zadeldaken al dan niet gemansardeerd. Lijstgevels te dateren na 1870 in neoclassicistische stijl met doorgedreven vormgeving voor het interieur. Enerzijds eenvoudige bakstenen lijstgevels, soms opgevat als eenheidsbebouwing telkens met belijnende kordons en vensters met grosso modo bewaard schrijnwerk in vlakke omlijsting zie nummers 1-3, 18-24, 13-15 (1870) en 17. Laatst genoemde resultaat van consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1998. Anderzijds meer uitgewerkte bepleisterde lijstgevels onder meer met benadrukte muuropeningen en borstwering.

• Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummer 2743/1998.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 16 december 1998.