Sint-Annaplein

Beschrijving

Grosso modo rechthoekig plein gelegen tussen Jeruzalem- en Sint-Annakerkstraat. Oorspronkelijke naam Sint-Annakerkhof naar het tot 1870 hier gevestigde kerkhof. Sinds 1878 refereert de gewijzigde naam aan de hier beeldbepalende Sint-Annakerk.

Eerste functie: parochiaal kerkhof sinds de 14de eeuw; het besloeg een grote beboomde oppervlakte met afsluitende muur aan de Jeruzalemstraat Tot heden behouden woonfunctie na de afschaffing van het kerkhof in 1870.

In het midden van het plein staat de dominerende Sint-Annakerk omgeven door een grasperk met enkele banken en lindebomen. Pleinwanden worden vanaf 1870 ingenomen door overwegend rijhuizen met lijstgevels van twee à drie bouwlagen al dan niet bepleisterd en soms opgevat als eenheidsbebouwing. Homogene gevelrijen met neoclassicistische inslag worden doorbroken door gelijktijdige neogotische panden en andere van latere datum. Aan westzijde vanouds aanwezige Sint-Annakerkstraat zie kaart van Marcus Gerards (1562). Oostzijde afgesloten door de heterogene gevelwand van de Jerusalemstraat.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia