Geografisch thema

Konfijtstraat

ID
10284
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10284

Beschrijving

Van Vulders- naar Balsemboomstraat. Zogenaamd naar de herberg "Het Konfijtken", gelegen op de hoek van de Vuldersstraat. Rechte gekasseide straat die verbreedt ter hoogte van nummers 8-10.

Marcus Gerards (1562) tekent een straat getypeerd door tuinmuren en het hoekpand bij de Vuldersstraat. Lang onbebouwd gebleven. Huidig straatbeeld tot aan de Kwekersstraat met enerzijds aan de noordwestzijde sociale woningbouw (nummers 2-6) van 1996-1997 naar ontwerp van architect M. Verhelst (Brugge); anderzijds aan de noordoostzijde een 17de-eeuwse tuinmuur met steunberen. In de loop van de 19de eeuw inpassen van het huis (nummer 1) van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Straatgedeelte tussen Kwekers- en Balsemboomstraat met eenheidsbebouwing in historiserende stijl met typerend gebruik van beschilderde natuursteen, aansluitend bij panden in de Balsemboomstraat.


Bron     : Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NB Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties

  • Omvat
    Stadswoningen

  • Is deel van
    Langestraatkwartier


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Konfijtstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/10284 (Geraadpleegd op )