Falconplein

Beschrijving

Tussen Brouwersvliet - Oude Leeuwenrui enerzijds, Falconrui anderzijds. Samen met de gelijknamige rui en de Dries is dit drassig gebied een uitloper van de Schijnvallei (zijrivier van de Schelde). Het plein werd genoemd naar Falconshof en -broek, een uitgestrekt domein in de 14de eeuw toebehorend aan de bestuurder van de hertogelijke munt, Falco de Lampagne. Deze stichtte er circa 1350 een godshuis voor weduwen en juffrouwen waarvan de fraaie Falconpoort het enige overblijfsel is. De zuidwestelijke straatzijde vormde in 1950 de grens van de stad, vandaar geen bespreking van de overzijde. De nummers 34 tot 40 zijn kwaliteitsgevels uit de tweede helft van de 19de eeuw tot het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Auteurs :  Goossens, Miek, Plomteux, Greet