Engelstraat

Beschrijving

Van Minderbroeders- naar Witteleertouwersstraat. Bij Marcus Gerards (1562) heet straatdeel tussen Zwarte- en Witteleertouwersstraat "Vuylegrippe"; huidige benaming ontleend aan hoekhuis "De Engel" vermoedelijk afgeleid van het Franse "angle", hoek. Van circa 1500 locatie van brouwerij "Van der Ghote-Vanneste" - zie 't Zweerd - sinds 1982 omgebouwd tot wooncomplex met sociale huisvesting. Heden louter bewoning.

Rechte, gekasseide straat, gekarakteriseerd door uitsluitend kleine bebouwing van breedhuizen van twee traveeën en één à twee bouwlagen, enerzijds met 17de-eeuws uitzicht (nummers 4-16) en anderzijds met in de loop van de 19de eeuw aangepaste beschilderde, bakstenen lijstgevels, doch mogelijk met oudere kern. Nummers 22-28 van 1846 als verbouwing van enkelhuizen van één bouwlaag met brede Vlaamse gevels en korfboogdeuren; hierdoor aaneenschakeling van enkelhuizen met lijstgevel van één + een lagere bouwlaag, rechthoekige openingen en smalle lekdrempels; nummer 30 met analoge opstand van 1852 met rechts behouden vlechtingen van lagere zijgevel. Nummers 1-3 met van 1847 met doorgetrokken lekdrempels op de lagere bovenverdieping. Nummer 2, breedhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw in historiserende stijl. Nummer 18, nieuwbouwappartement in banale baksteenbouw van 1962.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 108/1846, nr. 28/1852.
  • BAES W., WILLEMS J., DE BLIECK A., Van Rame tot Coupure, Brugge, 1997, p. 196-197.