Gapaardstraat

Beschrijving

Van Schaarstraat naar Coupure. Oorspronkelijk zogenaamd "Boninswal" naar het huis van de familie Bonin de Gapere, vanaf 1341 gelegen tussen de huidige Gapaardstraat, Willemijnendreef en Boninvest; vanaf de 16de eeuw zogenaamd naar huisnaam "De Gapaard" doch op Poppkaart (1865) vermeld als "Rue du Fossé ". In de loop van de 16de eeuw, grotendeels ingenomen door ommuurde tuinen van woningen aan Schaarstraat en Boninvest zie kaart van Marcus Gerards (1562). Op de Poppkaart van circa 1830 is noordzijde haast volledig bebouwd zie nummers 7-25 en de zuidzijde tussen huidige Violier- en Vizierstraat gedomineerd door blekerijvelden. Na 1865 is ook de zuidzijde bebouwd en deels doorbroken na het verlengen van Violier- en Vizierstraat. Heden louter woonfunctie en tuinmuren van Schaarstraat nummer 18- 20.

Gekasseide straat met krommend tracé en vrij grillige rooilijn vastgelegd bij Koninklijk Besluit van 21 januari 1852 en van 16 oktober 1873. Enkel bebouwing uit 19de-20ste eeuw. Breedhuizen uit 19de eeuw, van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak en met al dan niet bepleisterde of beschilderde, bakstenen lijstgevels: nummers 28 en 30 nog gesitueerd op de rooilijn van vóór 1852; nummer 35-37, oorspronkelijk vier traveeën, opgesplitst in 1890. Verschillende eenheidsprojecten uit de 19de eeuw zoals nummers 7-25, tien woningen van oorspronkelijk anderhalve bouwlaag, in 1890 verhoogd tot twee volwaardige bouwlagen; nummers 32-38 van 1874 (nummer 34 later verbouwd); nummers 44-52 + Coupure nummer 52, gebouwd in 1900 bij haringrokerij "Van den Abeele" - zie Coupure - met afgesnuite hoek en een baksteenfries onder de kroonlijst op klossen. Ook hoekcomplexen zoals nummer 40-42 van 1874 met afgesnuite hoek, op plan voorzien van klein fronton; nummer 26 soortgelijk geconcipieerd hoekpand van twee + één + drie traveeën en drie bouwlagen met bepleisterde vensteromlijstingen met oren en strekse bogen. Vanaf circa 1909 bouwen van woningen aan zuidzijde tussen de Schaar- en Violierstraat, voornamelijk naar ontwerp van architect L. Charels (Brugge) in traditionele baksteenbouw soms met neo-Brugse reminiscenties: nummer 8 van 1911 met verhoogde centrale travee en houten erker; nummer 12 van "ANNO / 1911" zie gevelstenen, met kleurrijke baksteenmotieven in de boogvelden; nummer 18-22, nummer 24/ Violierstraat met art-deco-inslag. Voorts soortgelijke "traditionele" panden zoals nummer 10, gedateerd "ANNO / 1921" en nummer 16 van 1909 met art-deco-inslag; nummer 14 van 1909. Nummer 5, neoclassicistisch breedhuisje van twee traveeën en twee bouwlagen met bepleisterde en beschilderde lijstgevel van 1908. Nummer 4, tuitgeveltje in historiserende stijl met neobarokinslag van 1931 naar ontwerp van architecten- en ingenieursbureau E. Warris (Brugge). Voorts recente, sociale wooncomplexen zoals nummer 53-59 van 1977-1978 naar ontwerp van architecten Luc Laloo en Philip Cardinael (Brugge) in neo-Brugse trant, het complex op de hoek met Vizierstraat van 1979-1980 van zelfde architecten en op hoek met Coupure (zie Coupure); beide projecten met variatie in gevels en opbouw ter bevordering van de identiteit.

• Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummer 799/1978.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 28/1863, nummer 11 en 41/1874, nummer 103 en 104/1890, nummer 96/1900, nummer 396/1908, nummers 139, 147, 153 en 182/1909, nummer 153, 195, 200/1911, nummer 258/1931, nummer 396/1977, nummer 799/1978.
  • ARNOU R., FORMESYN M. 1989: Brugge nog sconer? Een wandeling door het hedendaagse Brugge, Brugge, 7.
  • BEERNAERT B. (e.a.) 1982: Brugse gevelgids, Brugge, 167-168.
  • MOERMAN K. 1983: Vier architecten te Brugge. Charles Vermeersch, Philip Cardinael-Luc Laloo, Eugène Vanassche, Erik Van Biervliet, Tielt, 42-49.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia

Nummer 8 naar ontwerp van de architect Louis Ernest Charels, in opdracht van Ch. Monballiu.
  • Provinciaal Archief West-Vlaanderen, Archief Architectenbureau Charels, Charels en Hamel, BE PAWV A/K./1161.
Auteurs : Braeken, Jo