Minderbroedersstraat

Beschrijving

Van Freren Fontein- naar Schaarstraat. Vrij recente benaming verwijzend naar het voormalige minderbroeder- of franciscanenklooster; in de loop van de tweede helft van de 13de eeuw zogenaamd "Achter de Frerenmuur" of "Frerenmuurstraat" zie Marcus Gerards (1562). Vanaf het tweede of derde kwart van de 13de eeuw was westelijke straatkant enerzijds ingenomen door hoger vermeld klooster, waarvan gebouwen gesloopt circa 1800 en anderzijds door de ommuurde kloostertuin; grond in 1850 opgekocht door Stad en aangelegd als openbaar stadspark zogenaamd Koningin Astridpark. Loodrechte, geasfalteerde straat, enkel bebouwd aan noordoostzijde op wisselende rooilijn (nummers 14-17).

Vrij gevarieerde bebouwing. Enerzijds diephuizen van twee à drie traveeën en twee à drie bouwlagen onder zadel- of half schilddak, uit de 17de eeuw, soms met in de loop van de 19de of 20ste eeuw verbouwde voorgevel zoals nummer 2 met bepleisterde lijstgevel van 1876 ter vervanging van trapgevel. Nummer 5, met bakstenen trapgevel in neo-Brugse stijl als resultaat van "Kunstige Herstelling" van 1961 naar ontwerp van architect J. Priem (Brugge) na sloop van een soortgelijk 17de-eeuws pand. Anderzijds breedhuizen van drie à vier traveeën en twee à drie bouwlagen onder zadeldak of afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen) met eenvoudige, (verankerde) bakstenen (nummers 13 en 23), soms bepleisterde (nummers 21-22 en 24) lijstgevels uit de eerste helft van de 19de eeuw met rechthoekige openingen, bij nummer 21-22 op doorgetrokken lekdrempels en bij nummer 13/ Engelstraat met sierlijke, ijzeren vensterleuningen. Voorts ook bakstenen eenheidsbebouwing uit het vierde kwart van de 19de eeuw, getypeerd door gebruik van witsteen voor als banden doorgetrokken lekdrempels, onder- en tussendorpels, sluitstenen en modillons met name nummer 14-17 van 1893 naar ontwerp van architect J. Rooms-Van den Bossche (Gent): bovenvenster met sierlijke, ijzeren balkonleuningen en bas-reliëf met guirlande. Nieuwbouw met name nummers 8 en 12; laatst genoemde appartement van 1988 naar ontwerp van architect E. Vanassche (Brugge) waarvan zolderverdieping bekleed door lattenwerk.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 25 maart 1991; Nota.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 53/1876, nummer 15/1893, nummer 181/1961.
  • ARNOU R., FORMESYN M., Brugge nog sconer? Een wandeling door het hedendaagse Brugge, Brugge, 1989, nummer 9.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 223.
  • FONTIER J., Eigentijdse architectuur in Brugge (3), in Brugge die scone, XII, 1990, nummer 2, p. 8.
  • RYCKAERT M., Historische Stedenatlas van België, Brussel, 1991, p. 188-189.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia