Freren Fonteinstraat

Beschrijving

Van Braambergstraat naar Park. Benaming verwijst naar het voormalige minderbroeders- of franciscanenklooster, van 1246 tot circa 1800 gelegen op de nabijgelegen grond van het huidige Koningin Astridpark. Door de eeuwen heen woonfunctie; heden ook administratieve functie en horeca. Vrij brede, rechte straat met geasfalteerd wegdek.

Gevarieerde bebouwing van enerzijds diephuizen van twee à drie traveeën en drie bouwlagen onder schild- of zadeldak, met oudere kern doch vaak in de loop van de 19de eeuw voorzien van een lijstgevel (nummers 4 en 10) of van een lijst- of trapgevel in historiserende stijl zoals nummers 13-15/ Kruitenbergstraat, twee vrij imposante trapgevels van 1905, nummer 13 in plaats van lagere tuitgevel; nummer 16 met lijstgevel van 1880 ter vervanging van een trapgevel. Nummer 12/ Waalsestraat, beschilderde bakstenen trapgevel (6 treden + topstuk) van 1889 ter vervanging van lijstgevel. Anderzijds breedhuizen van drie à zeven traveeën en twee à drie bouwlagen onder zadel- of (halve) schilddaken mogelijk met oudere kern en gevels uit de 17de eeuw (nummer 20), 18de eeuw (nummer 7) en 19de eeuw (nummers 2, 5, 9 en 11). Nummer 8, bakstenen flatgebouw uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 123/1880, nummer 77/1889, nummer 204/1905.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia