Meestraat (Magdalenakwartier)

Beschrijving

Oorspronkelijk van Hoogstraat naar Meebrug, naar aanleiding van de aanleg van de tweede omwalling doorgetrokken tot Predikherenstraat. Naamgeving naar pakhuis of hal van de wede of de meekrap - soort van kleurmiddel - te situeren aan de Steenhouwersdijk. Vanouds woonfunctie.

Haast rechte, gekasseide straat, onderbroken ter hoogte van Groenerei door de zogenaamd Meebrug. Straat gedomineerd door hoekpanden bij respectievelijk Groenerei en Steenhouwersdijk (nummer 2-4) met witbeschilderde, al dan niet bepleisterde, bakstenen lijstgevels uit de 19de eeuw doch met kernen die opklimt tot de 13de eeuw (nummer 2-4). Nummer 13, breedhuisje van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), met verankerde bak- stenen lijstgevel uit de 19de eeuw doch met oudere kern zie fragmenten van verschillende strekken en ontlastingsbogen op begane grond. Nummer 8, woning van 1939 naar ontwerp van architect L. Vermeersch (Brugge) in historiserende stijl: typische gestileerde erker op korfboog en consoles doorgetrokken over de bovenverdieping; meer hedendaagse brede houten drielichten en smalle zijvenstertjes boven het middenkalf voorzien van gekleurd glas in lood en neogotisch getint dakkapelletje. Voorts weinig vernieuwende architectuur uit jaren 1960-1970: nummer 6.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 702/1939.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia