Groeninge (Magdalenakwartier)

Beschrijving

Van Dijver naar Nieuwe Gentweg. Behoort slechts vanaf de voormalige Eekhoutrei - een zijarm van de Reie - bij het Magdalenakwartier; het tweede straatdeel behoort tot het Onze-Lieve-Vrouwekwartier zie aldaar. Straatnaam verwijst naar een voormalig stadsdeel, geciteerd circa 1200, waarin het huidige Groeninge de eerste straat was. Op de kaart van Marcus Gerards (1562) loopt ter hoogte van de eerste knik een straatje achter de huizen heen, palend aan het grondgebied van de voormalige Eekhoutabdij. Heden voornamelijk woonfunctie en in mindere mate commerciële, horeca- en culturele activiteiten.

Gekasseide straat met enerzijds geknikt en anderzijds kronkelend patroon; als het ware halverwege doorbroken door voormalige, overwelfde Eekhoutrei. Tussen huidige nummers 49 en 51, voormalig Zoetenaaistraatje reeds in 1532 officieel afgeschaft en afgesloten door een hekken op aanvraag van een toenmalige bewoner; heden uitgang van Sint-Andreasinstituut op de Garenmarkt nummer 8. Enerzijds enkele diephuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken, met mogelijk oudere kern en in de loop van de 20ste eeuw verbouwde trap- of tuitgevel: nummer 43, nummers 44 en 46 met tuitgevels van één bouwlaag vermoedelijk in de loop van de 20ste eeuw verhoogd, nummer 59, nummer 61 en nummer 63. Anderzijds breedhuizen van twee à vijf traveeën onder zadeldaken, vaak met oudere kern onder meer nummer 16, nummer 18 en nummer 57. Voorts onbelangrijke, kleinere panden uit de tweede helft van de 19de eeuw en uit de 20ste eeuw zoals nummers 53 en nummer 55.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 989/1934.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 114.