Kruitenbergstraat

Beschrijving

Van Park naar Witteleertouwersstraat. Oorspronkelijk zogenaamd "Kreitenburgstraat"; huidige naam waarvan betekenis onbekend, pas ingevoerd in de loop van de 19de eeuw. Op de hoek met de Zwarteleertouwersstraat vanaf 1469, godshuis van de bakkers zogenaamd "Bakkersrente" en de bijhorende Sint-Aubertuskapel, afgebroken circa 1800 en vervangen door huidige panden nummers 8-12. Heden bijna uitsluitend woonfunctie; één pand van commerciële aard.

Rechte, gekasseide straat met gevarieerde bebouwing. Breedhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldaken met bepleisterde of bakstenen lijstgevel uit de 19de eeuw, zoals nummer 26 van 1834 (later verstoord door poort) en nummer 1 vermoedelijk met oudere kern zie zijgevel aan smalle doorgang met vensters voorzien van kleine ontlastingsbogen. Nummers 23-27, één pand van twee en een halve bouwlaag, gesplitst in drie woningen van twee en een halve bouwlaag, opgetrokken in 1882 in plaats van twee lage huizen en één van twee bouwlagen telkens met getrapte centrale top; oorspronkelijke gevelritmering enkel bewaard bij nummer 25; laatst genoemde consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1998 naar ontwerp van architect M. Mortier (Brugge) en onder meer vernieuwen houtwerk naar oorspronkelijk model; nummer 27 recent ontpleisterd. Nummers 18-24, eenheidsbebouwing van telkens drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak, gebouwd in 1881 ter vervanging van twee 17de-eeuwse breedhuizen met getrapte centrale top. Voorts panden met historiserende lijst- (nummers 3-5 en 29) en trapgevels (nummer 7-9) uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 11/1881, nummer 170/1882.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia