Pandreitje

Beschrijving

Van Rozenhoedkaai naar Gevangenisstraat. Benaming afgeleid van de oorspronkelijke rei naast " 't Pand". Op de kaart van Marcus Gerards (1562) afgebeeld als straat, parallel gelegen met brede waterloop (aan de westkant van huidige straat) waarover twee bruggen - ter hoogte van de Geerolf- en Willemstraat - zijn gebouwd; oorspronkelijk loopt de rei in het zuiden langs het kerkhof van het aanpalende minderbroederklooster (zie Minderbroederstraat), vanaf 1482 bebouwd door "'t Pand" (nummer 9-10). Rei geleidelijk aan gedempt tussen 1767-1790 en vanaf 1770 ter hoogte van het voormalige "Pand" bebouwd met het "Vleeshuis van de Wilde Beenhouwers" zie schilderij van J. Garemyn (1778). Door de eeuwen heen dus verschillende functies; heden horeca en commerciële activiteiten doch voornamelijk residentiële bestemming.

Vrij brede en rechte, gekasseide straat, aan beide zijden voorzien van parkeergelegenheid en aan westzijde sinds de tweede helft van de 19de eeuw (zie Poppkaart) deels beplant met platanen. Bebouwing aan westzijde oorspronkelijk voornamelijk achterhuizen en aanbouwen bij de panden aan de Eekhoutstraat, verbouwd in de loop van 19de eeuw en de 20ste eeuw onder meer nummers 12 (van 1879, aangepast in 1923), nummers 13-14, 15 en 17; laatst genoemde bewaart achter linker travee voormalig brandstraatje achter de panden aan de Rozenhoedkaai. Gevarieerde bebouwing opklimmend tot de 17de eeuw(nummers 1, 5 en de zijgevels van huis "Bril", Geerolfstraat nummer 12). Aan oostzijde, enkele neobarok getinte panden zoals de zijvleugel bij nummer 1; nummer 4/Waalsestraat gebouwd in 1937 naar ontwerp van architect M. De Meester (Brugge) met eerder neo-Brugse inslag.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 79/1879, nummer 382/1923, nummers 214 en 1105/1937.
  • ADRIAENSENS W. (e.a.), Groen Brugge, 1987, p. 81.
  • DE WITTE H., VANDENBERGHE S., (e.a.), Vensters op..., 2000, p. 75-80.
  • RYCKAERT M., Het Pandreitje te Brugge, in Wevend aan het verleden. Liber amicorum O. Mus, 1992, p. 195-203.
  • VANHOUTRYVE A., Op Brugse bruggen... (6). De Hudevettersbrucghe, in Brugge die scone, XVII, 1995, nummer 4, p. 5.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia